Nu är det återigen dags att luta sig tillbaka och nostalgitrippa med program från SVT:s skattkista. Med Svenska tv-historier får du en inblick i arbetet bakom några av våra mest folkkära serier, tv-fenomen och profiler. Och som vanligt kan du återse programmen de pratar om i Öppet arkiv. Den 19 maj är det alltså premiär för en rykande färsk säsong av Svenska tv-historier.
FREDAG 19 MAJ: SVENSKA TV-HISTORIER: REDERIET
Från början var det tänkt att bli 12 avsnitt, men serien var en supersuccé och efter över 30 000 manussidor, 380 skådespelare och 24 olika regissörer – blev den längsta serie som producerats i svensk tv.Svenska tv-historier berättar historien om Rederiet, dramaserien som sändes i hela 20 säsonger mellan 1992 och 2002.I programmet berättas om hur idén till Rederiet uppstod, om manus och inspelningsarbetet och om hur det var att som skådis bli förknippad med den rollkaraktär som man gestaltat under många år.Johannes Brost (”Joker”), Bert Åke Varg (Gustav Sjögren), Yvonne Schaloske (Vera Bengtssson), Ola Forssmed (Micki Sandell), Camilla Ahlgren (huvudmanusförfattare) och Peter Emanuel Falck (upphovsman) medverkar i intervju och berättar om serien.
Hela Rederiet (230 h och 319 avsnitt) finns i Öppet arkiv. Svenska tv-historier: Rederiet visas i SVT1 den 19 maj 18:45 och i SVT Play
FREDAG 26 maj: SVENSKA TV-HISTORIER: VI PÅ SALTKRÅKAN
Tjorven (Maria Johansson), Stina (Kristian Jämtmark) och Båtsman (Cesar) i Vi på Saltkråkan 1964. Foto: SF
TV-serien Vi på Saltkråkan är den enda berättelse som Astrid Lindgren skrev direkt för TV. Serien fortsätter att trollbinda generation efter generation.
I Svenska tv-historier om Vi på Saltkråkan berättas historien om serien; hur barnen upplevde inspelningarna, hur de fick sina roller, om livet på ön och hur de sedan bemöttes när serien börjat visas i tv. I intervjuer medverkar Louise Edlind (Malin i serien), Kristina Jämtmark (Stina), Stephen Lindholm (Pelle), Bitte Ulvskog (Freddie) och Eddie Axberg, som arbetade som ljudtekniker under inspelningarna.
Vi på Saltkråkan från 1964 finns i Öppet arkiv och Svenska tv-historier: Saltkråkan visas på SVT1 den 26 maj 18:45 och i SVT Play.
FREDAG 2 JUNI: SVENSKA TV-HISTORIER: KVARTERET SKATAN
Gert (David Batra) i Kvarteret Skatan. I Öppet arkiv finns första och andra säsongen. Foto: Knut Koivisto (SVT)
Det skulle gå snabbt och det fanns inte mycket pengar, med det blev en superrolig succé!I Svenska tv-historier om Kvarteret Skatan berättar regissör Mikael Syrén och humorgänget bakom serien om arbetet med programmen; om hur allt började, hur karaktärerna och stilen kom till och om vad det svåraste under inspelningarna..Johan Glans, David Batra, Anna Blomberg, Vanna Rosenberg, Rachel Mohlin och regissör Mikael Syrén medverkar i intervjuer i programmet. Och så blir det såklart massor av roliga klipp ur serien.
Säsong 1 och 2 av Kvarteret Skatan finns i Öppet arkiv. Svenska tv-historier:Kvarteret Skatan visas i SVT1 den 2 juni 18:45 och i SVT Play
I Öppet arkiv kan du återse många program med Kurt Olsson. Klicka på bilden för att komma till Öppet arkiv. Foto: SVT
FREDAG 9/6: SVENSKA TV-HISTORIER: KURT OLSSONS TELEVISION
Det här är berättelsen om en programserie som först gick tittarna spårlöst förbi… Men som sen gick i repris och plötsligt blev en dundersuccé.
I Svenska tv-historier om Kurt Olssons Television berättas historien om hur figuren Kurt Olsson uppfanns och hur det blev en supersuccé med många klassiska tv-scener. I programmet berättas om Kurt, om Arne och om Damorkestern och händelser kopplade till inspelningarna. Regissör Håkan Wennberg medverkar i intervju. Det gör även Hans Wiktorsson, som spelade Arne, och Anki Rahlskog, som var Gudrun i Damorkestern.
Kurt Olssons television (1980), Kurt Olssons sommartelevision (1989) och Fådda blommor (1988) och fler program finns i Öppet arkiv och dem hittar du här. Svenska tv-historier: Kurt Olsson visas i SVT1 den 9 juni 18:45 och i SVT Play
Väder i rutan. John Pohlman – en av våra mest folkkära meteorologer? Öppet arkiv har samlat några av SVT:s meteorologer. Foto: Bertil S-son Åberg (SVT)
FREDAG 15/6: SVENSKA TV-HISTORIER: VÄDRET I RUTAN
Vädret, ett av de ämnen som engagerar oss svenskar allra mest. Och vädret i tv-rutan har i över 60 år lockat stora skaror tittare. Men tittarengagemanget har inte bara handlat om själva prognosen.
I Svenska tv-historier om Vädret i rutan berättas om hur man på olika sätt och i olika tider fått en väderkarta att bli (mer eller mindre) underhållande tv. Vi får också reda på vad det blir för reaktioner när prognosen slår fel och olika saker som kan hända när tekniken falerar, eller om meteorologen är sen till sändning.
John Pohlman, svt:s första anställda meteorolog, berättar om väderprognoserna i rutan. Medverkar i intervjuer gör också Pär Holmgren, Pia Hultgren och Nils Holmqvist.
I Öppet arkiv kan du återse många av SVT:s folkkära meteorologer i Öppet arkivs kollage ”Meteorologer vi minns”, se hur väderprognosen presenterades i Första Aktuellt (1958) och se John Pohlman sjunga väderprognosen i samband med Melodifestivalen 1990. Alla väderleksrelaterade program i Öppet arkiv hittar du här. Svenska tv-historier: Väder i rutan visas i SVT1 18:45 den 15 juni och i SVT Play
I samband med premiären av de nya avsnitten av Svenska tv-historier ovan har SVT Play även publicerat tidigare säsonger av serien. Här kan du bland annat gå på djupet med: Varuhuset, Spung, legendariska bloopers (i avsnittet Svenska tv-historier:Fel i rutan), Nilecity 105,6, Macken, Albert och Herbert, Magnus och Brasse med flera. Alla Svenska tv-historier hittar du i SVT Play här. Och i Öppet arkiv hittar du – som vanligt –programmen det pratas om.